четвртак, 28 март 2024

Књижевно вече Александра Ђурића у Смедеревској Паланци

Књижевно вече  Александра Ђурића у Смедеревској Паланци

Текст: Д. Јанојлић
Фото: Милован Мићо Петровић

Пожаревљанин Александар Ђурић представио се љубитељима писане речи у Смедеревској Паланци. Организатор његовог гостовања био је Књижевни клуб „21“ на челу са агилном председницом Љиљаном Милосављевић. Она га је и представила публици, подсетивши да је на прошлогодишњем књижевном конкурсу у овом граду добио другу награду за песму.

Ђурић је дипломирао на Факултету педагошких наука Универзитета у Крагујевцу на коме је 2012. године магистрирао на тему „Модел отворене наставе математике у основној школи“. Писањем поетских прича и цртањем скренуо је на себе пажњу још као средњошколац. Прве приче објавио је у школском часопису, а као зрео стваралац, добио је више награда за прозу и поезију.  Његова проза, како  наводи у биографији, објављеној у рукопису „Крајеви“,  темељи се на теорији личности  Адолфа Адлера, али и на теорији психоанализе Сигмунда Фројда.

-Генеза мог ауторског израза је  комплексна и траје – наводи Ђурић у уводној речи. -У моментима потпуног безнађа, хартија је будила уснулог Борислава Пекића и Ивана Лубарду, који спавају на обронцима нас. Људи то нису могли или нису желели. Одједном као да више нису популарне истините приче о љубави, мржњи, (не)разумевању, животу, смрти… Околности су ме наводиле да етапно упознајем осакаћена лица бледих пријатеља, кратковидих љубави, незаинтересованих пролазника, истрошених конобарица, потонулих пијанаца и неких људи који су једноставно заслужили да буду људи.

Ђурић је прочитао неколико својих прозних радова и једну песму. О причи, која носи наслов „Крајеви“, а тако је било и са осталима, давао је краћа појашњења. На тај начин је своје дело приближавао публици, а испричао је и неколико анегдота из свог  живота, што је овој књижевној вечери дало посебан шарм.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.