субота, 20 април 2024

До петог маја познат списак за економске олакшице – у Аранђеловцу пијаце и Саша обућар почели да раде

АТ

После 5. маја, када ће бити утврђен списак привредних субјеката који имају право на субвенције из економског програма Владе Републике Србије, почеће и исплате минималаца намењених запосленима.

Износи на име минималне зараде биће уплаћивани на посебне рачуне послодаваца, са којих ће директно бити усмеравани запосленима. Препоручујемо Вам да прочитате следећи текст, који је данас објављен на сајту Привредне коморе Србије:

Одличан одзив привредника за Програм економских мера
22. АПРИЛ 2020.

Привредници су се у протеклих недељу дана у великом броју пријавили за коришћење олакшица из Програма економских мера и до 21. априла 169.111 привредних субјеката изабрало је банку за отварање наменског рачуна за исплату директних давања, саопштило је Министарство финансија.

Закључно са јучерашњим даном остало је још 134.857 привредних субјеката који имају рачун у више банака и још нису изабрали банку. ППП-ПД пореску пријаву је поднело 38.628 привредних субјеката за 278.530 запослених, а одложено је укупно 6,9 милијарди динара обавеза за порезе и доприносе, рекао је министар финансија Синиша Мали на четвртом састанку Координационог тима за имплементацију Програма економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса КОВИД 19. Састанку су присуствовали Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац, вицегувернери Народне банке Србије Ана Ивковић, Драгана Станић и Жељко Јовић као и представници кабинета председника Републике Србије, председнице Владе и Пореске управе.

Износ одложених обавеза по основу аконтација за порез на добит биће познат 4. маја када се буде знао укупан број привредних субјеката који имају право да користе фискалне погодности и директна давања. Пореска управа моћи са сигурношћу да примени све валидације и креира скуп обвезника тек по истеку законског рока за подношење ППП-ПД пријава и подношења пореске пријаве, што је 30. април, истакао је министар.

Додаје да ће се, након извршених провера, до 5. маја знати која тачно предузећа од пријављених имају право на олакшице, након чега ће одмах кренути и исплата новчаног износа од око 30.000 динара на наменске рачуне послодаваца, а који су намењени запосленима.

Када је реч о кредитима Фонда за развој, закључно са 21. априлом, 52 привредних субјеката је поднело захтев за кредит код Фонда за развој, а тражени износ кредита је 1,026,870,000 динара. На састанку је речено да су, након јучерашње седнице Управног одбора Фонда за развој, одобрена средства за 25 кредита у износу од 729,09 милиона динара.

На састанку је било речи и о секторској подршци која би се усмерила ка секторима које је епидемија вируса Ковид 19 посебно угрозила, као што су туризам, хотелијерство, путнички саобраћај. Истакнуто је да је у том смислу већ донета и прва у низу мера, која се односи на обезбеђивање 400.000 туристичких ваучера за одмор у Србији, у износу од две милијарде динара. Закључено је да ће се на секторској подршци посебно радити у наредном периоду.

(Извор: сајт Привредне коморе Србије, 22. априла 2020. године, https://pks.rs/vesti/odlican-odziv-privrednika-za-program-ekonomskih-mera-2612)

Ублажавање мера, прописаних у оквиру ванредног стања ради спречавања ширења Коронавируса КОВИД-19, обрадовало је Аранђеловчане, како старије од 65 година који су могли коначно да протегну ноге на чистом ваздуху, тако и све оне који су навикли да купују свеже воће и поврће на аранђеловачкој пијаци, о чему су прилог припремили новинарка ТВ «Сунце» Зорица Павловић и сниматељ В. Ивковић:

https://www.youtube.com/watch?v=YWl9xqlxOfk

 

 

 (РТВ «Сунце» Аранђеловац, YouTube, 21. април 2020. године)

 

Међу првим занатлијама врата своје обућарске радње, у најстаријој кући у доњој аранђеловачкој чаршији, отворио је Саша Стошић, па Вам предлажемо да погледате шта су тим поводом данас забележили новинарка ТВ „Сунце“ Маја Томковић и сниматељ Иван Живановић:
https://www.youtube.com/watch?v=dI1kd_tGFpg

 

 

 (РТВ „Сунце“ Аранђеловац, YouTube, 22. април 2020. године)

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.