субота, 20 април 2024

„ЗА СПАС АР“ на „плажи“ у руини на Звездари

С лева: Драган Тодоровић (Удружење „Павле Бакић“), Марина Благојевић („Прав(и) пут“), Иван Ивановић (СНП „Наши“) и Миодраг Прековић („Двери“) на конференцији за новинаре у руинираном објекту на Звездари

Текст и фото: ДТ
Групација „ЗА СПАС АР“ 22. августа 2019. приредила је конференцију за новинаре, са елементима перформанса, у рунираном објекту Завода за ендокринологију на Звездари, изнад парка Буковичке бање.

Пројектна документација за нови Завод за ендокринологију урађена је половином 70-их, а објекат је „конзервиран“ после завршених грубих грађевинских радова и застакљивања половином 80-их година прошлог века. У протекле три и по деценије полупана су сва стакла и покрадена сва столарија, кров се урушава, а због продора воде са свих страна није више погодно место ни за бескућнике.

Застрашујући спољни изглед објекта идеалног једино за снимање хорор филмова

 

И док Специјална болница за болести штитасте жлезде и болести метаболизма „Чигота“ на Златибору не може да прими све заинтересоване на лечење, овај објекат у Аранђеловцу, чија је градња почела пре објекта на Златибору, и даље - само пропада. Узалуд је и Планом генералне регулације за насељено место Аранђеловац 2014. године било предвиђено како је „приоритетна активност у решавању проблема везаних за Специјалну болницу за рехабилитацију завршетак изградње започетог објекта РХ Завода. Пресељењем Специјалне болнице у нови РХ Завод постојећи објекат би могао да добије и другу функцију, првенствено са наменом бањски туризам.“

Пројектовани базен са соларијумом-сунчалиштем испод куполе обложене стаклом - данас је депонија за ђубре

 

После промене начина рада аква парка хотела „Извор“ 2018. године, а што се десило као последица вишегодишњих опструкција руководства општине Аранђеловац како не би био усвојен план детаљне регулације парка Буковичке бање (чиме би били створени услови за реконструкцију старих хотела и изградњу новог хотела), најављивана је грађанима Аранђеловца изградња новог аква парка и базена... Представници Групације „ЗА СПАС АР“ прошетали су кроз цео град и парк (рекоше у шали: „Нисмо могли да се пробијемо од туриста у парку“!), а једини објекат од бетона, који личи на базен, нашли су у руинираном Заводу на Звездари, где је и одржана конференција за новинаре. Овде можете погледати извештај новинара Душана Старчевића и сниматеља Саше Марковског:

 

 

 

 

 

 
(Извор: РТВ „Сунце“ Аранђеловац, 22. 08. 2019)

 

Овај извештај око 18 сати има више од 700 прегледа на You Tube, пе је реално очекивати да ће за дан-два достићи најмање две хиљаде прегледа на Интернету, јер активности Групације „ЗА СПАС АР“ привлаче све већу пажњу грађана.

Снимање уживо, са лица места, за пријатеље на фејсбуку, с лева: Марина Благојевић, Миодраг Прековић (фејсбук-сниматељ) и Иван Ивановић

 

Према речима Марине Благојевић, ПР-а Групације „ЗА СПАС АР“, за непуних сат времена на фејсбуку је било 500 лајкова.

Иначе, сутра ће од 10 сати, на градском тргу у Аранђеловцу, бити настављено прикупљање потписа за петицију „За спас Венчаца и парка Буковичке бање“.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.