уторак, 03 октобар 2023

Испред Шанове кафане 27. марта 1941.

Испред Шанове кафане 27. марта 1941.

Док су у Београду демонстранти 27. марта 1941. године клицали „Боље гроб него роб“, Боље рат него пакт“, изводили државни удар и проглашавали малолетног Петра Другог Карађорђевића за краља Југославије, окупљени Јарменовчани су коментарисали вести из престонице, које су слушали са радија и од путника пролазника.


Света Пантић, син Миодрага Шана Пантића, власника кафане (изграђена 1921, па ће за две године бити и прослава стогодишњице постојања кафане, која скоро читав век није ништа променила у изгледу), показао нам је ову фотографију 6. априла ове године.


Рекао нам је Света да се у првом реду, десно, налази „Цезаров деда, чувени комита“. А Светозар Илић, познат као Цезар (рођен 1957. у Војковцима, провео радни век у угоститељству Буковичке бање) допунио је сазнања „Е СТВАРНОСТИ“ о „чувеном комити“: -Мој деда Миленко, чувенији као Ала из Дубрава, учествовао је у оба балканска и у Првом светском рату. Био је снажан и корпулентан, али и најбржи у чети, па је имао и ратни надимак – Ласица – рекао нам је Илић.


Све Вас, поштовани читаоци нашег портала, позивамо да нас обавестите о Вашим сазнањима која имате о људима са ове фотографије.


ДТ

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности