недеља, 21 април 2024

11. пут „Под трешњом“ код Бранке у Брезовцу

С лева: Омер Петојевић, Бранка Максимовић и петогодишњи Никола Максимовић, најмлађи учесник манифестације „Под трешњом 2019“, који је отпевао песму „Тандрчак“

Текст и фото: ДТ

Бранка Максимовић, песник из Брезовца, почела је 2009. године да приређује манифестацију „Под трешњом“, у дворишту породичне куће у Брезовцу. Почело је са течом из Беча, аранђеловачким гусларима, песником Мирославом Сретеновићем и водитељем програма, сад већ почившим, Радомиром Милошевићем и настављено уз стално присуство вишедеценијског колеге и сабрата по поетском стваралаштву, Брезовчанина Владете Коларевића, фото и видео сниматеља Чунга Лунге из Винче, талентованих хармоникаша и виолиниста, као и бројних аранђеловачких песника, књижевника и јавних делатника.

Почетак прве манифестације „Под трешњом“, 19. јула 2009 - Радомир Милошевић и Бранка Максимовић

 

Истог дана, као и пре пуних десет година, 19. јула, одржана је 11. манифестација „Под трешњом 2019“. Стогодишња трешња се, нажалост, у међувремену преломила, али је Бранка сачувала суви пањ у близини младог изданка, који је Бранкин рођак и први комшија Милан Максимовић, дугогодишњи кореограф и уметнички руководилац у Културно-уметничком друштву „Индустрија електропорцелана“ у Аранђеловцу (и отац Николин, најмлађег учесника манифестације), мајсторски накалемио.

Посетиоци 1. манифестације „Под трешњом“ 19. јула 2009. године

 

После пуних десет година Бранка Максимовић је је у свом дворишту, пуном старинских предмета и покућства њених родитеља, мајке Милинке и оца Живорада, баба и дедова, поново сабрала песнике, публицисте и истраживаче, певачке групе и представнике јавног живота. Захвалила је Бранка и Народном музеју у Аранђеловцу, чији представници су песникињи у јутарњим сатима, на дан манифестације, поклонили дењак вредних књига.

Публика је, кубурећи са сунчевим зрацима услед недостатка дебелог хлада старе трешње, пажљиво слушала беседе Владете Коларевића, Чеде Стевановића из Тополе, песме Мице Михаиловић из Аранђеловца и уживала у песмама певачке групе Културно-уметничког друштва „Индустрија електропорцелана“ и хора Удружења пензионера у Аранђеловцу.

Певачка група Удружења пензионера у Аранђеловцу (испред: пањ старе трешње старе преко стотину година)

 

И овог пута све је педантно снимио Чунга Лунга из Винче. Првом приликом кад пође на пијацу у Аранђеловац донеће Бранки фотографије и видео снимке, нарезане на УСБ-у. Обавестио је присутне да ће следеће године обезбедити и дозволе за коришћење дрона, који је недавно купио, а позвао је учеснике манифестације „Под трешњом“ да дођу код њега у Винчу и погледају балон „цепелин“ од 20.000м3 који је сам направио. Неки су сумњичаво вртели главом, а сви који су видели његових руку и памети дело – робота „јазавичара“ који лови лисицу у подземним јазбинама – позив су схватили озбиљно.

Омер Петојевић, водитељ програма 11. манифестације „Под трешњом 2019“, бираним речима зналачки је најављивао учеснике програма

 

Уз ракију шљивовицу и вино брезовачких домаћина, који кажу како не могу да се помире са неконтролисаном експлоатацијом мермера на Венчацу, али ни са тиме што нико мештанима Брезовца није понудио да врати винограде, које је њиховим прецима одузела послератна комунистичка власт, завршена је још једна манифестација Бранке Максимовић. Понеки су наставили дружење пред сеоском продавницом, у разговору са Ђорђем Малим Марадоном и осталима, чачкајући теме које муче Брезовчане.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.