четвртак, 28 март 2024

Други том о Павлу Бакићу последњем српском деспоту

Други том о Павлу Бакићу последњем српском деспоту

НОВА КЊИГА ВОЈИСЛАВА ВЕСЕЛИНОВИЋА

Текст и фото: Д. Тодоровић

У сали Парохијског дома цркве „Светог архангела Гаврила“, познатије као Врбичке цркве, у Аранђеловцу је 30. априла ове године представљена нова књига Аранђеловчанина Војислава Веселиновића „Венчачки коњаници“. То је други том планиране трилогије о Павлу Бакићу, последњем српском деспоту, који је управљао са 50 села у Шумадији почетком 16. века и представљао је последњи изданак српске средњовековне државности, пре дефинитивног пада под османлијско ропство, које је у Шумадији трајало равно 279 година.

Прву књигу Војислава Веселиновића о Павлу Бакићу објавила је Издавачка делатност „Стварност“ у Аранђеловцу 2012. године под називом „Последњи српски деспот ПАВЛЕ БАКИЋ Књига прва „Под крилом града Венча“, а на промоцији у истој сали Врбичке цркве Војислав Веселиновић је обећао да ће о Павлу Бакићу написати трилогију. Другу трећину обећања је испунио објављивањем књиге „Венчачки коњаници“ и то у оквиру сопствене издавачке делатности „Рукопис“.

Говорећи о значају књиге Војислава Веселиновића посебну пажњу присутних привукле су речи др Ивана Златковића о својеврсној вертикали коју сачињавају у памћењу српског народа Марко Краљевић, Павле Бакић и Карађорђе Петровић. –Важно је истаћи и то што је Веселиновић регистровао издавачку делатност с лепим називом „Рукопис“, што ће омогућити писцима у Аранђеловцу и околини да лакше објављују сопствене рукописе – напоменуо је др Златковић.

Владета Коларевић, књижевник из Брезовца, указао је на изузетну наративну даровитост коју поседује Војислав Веселиновић, који је оригинални приповедачки таленат на најбољи начин уткао у књигу „Венчачки коњаници“. –Аранђеловчанима и заинтересованој јавности поручујем да смо добили књижевника, који је књигом „Венчачки коњаници“ потврдио на најбољи начин и свој дар, па сад са знатижељом очекујемо и завршну књигу Војине трилогије о Павлу Бакићу – рекао је Коларевић.

С лева: мр Драган Тодоровић, др Иван Златковић, Војислав Веселиновић, Владета Коларевић и Омер Петојевић

-Честитам Воји на новој књизи о Павлу Бакићу, који је синоћ у хотелу „Извор“ од Удружења „Павле Бакић“ добио и медаљу-титулу „Витез Павла Бакића“ – рекао је Тодоровић  и нагласио: -Све чланове и симпатизере Удружења „Павле Бакић“, које постоји од 2007, изузетно је обрадовала друга књига Војислава Веселиновића о Павлу Бакићу, јер је сад већ сасвим јасно да смо први део статута нашег удружења о популарисању лика и дела Павла Бакића у потпуности остварили, а остало је још да изградимо средњовековни двор Павла Бакића на Дворинама подно Венчаца. До 2025. године, на 500. годишњицу исељавања „Павла Бакића“ са Венчаца, требало би наука да заврши истраживања цркве и комплетног археолошког локалитета, при чему се уздамо у аранђеловачки музеј и Владана Миливојевића, историчара и археолога, изузетно посвећеног овом пројекту. После тога имаћемо 12 година да до 2037. године изградимо двор Павла Бакића, на 500. годишњицу његове погибије у Угарској, где је попут незнаног броја Срба бранио Европу од најезде Османлија – рекао је Тодоровић.

Војисла Веселиновић је захвалио присутнима што су дошли да са њим и породицом Веселиновић поделе радост објављивања значајног књижевног остварења „Венчачки коњаници“ и наговестио: -Истражио сам значајну грађу на подручју Словачке и написао добар део рукописа за трећу, завршну књигу трилогије о Павлу Бакићу. Надам се да ће ускоро и трећа књига бити објављена, али ме много радује што је моја прва књига о Павлу Бакићу од 2012. године до данас, постала део школских библиотека у Аранђеловцу, а на литерарном конкурсу Удружења „Павле Бакић“ моја књига је представљала незаобилазну лектиру или штиво за писање радова о Павлу Бакићу. Неколико пута сам гостовао у аранђеловачким школама, које су биле домаћин литерарног конкурса, а уверен сам да ће нова књига допринети већим спознајама о Павлу Бакићу и његовом времену – рекао је Веселиновић.

Делове из књиге „Венчачки коњаници“ зналачки, и са пуно осећања, читао је Омер Петојевић, песник и новинар из Аранђеловца.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.