уторак, 03 октобар 2023

Расписан конкурс за књижевну награду „Данко Поповић“

ЉС
Народни музеј у Аранђеловцу расписао је конкурс за традиционалну књижевну награду „Данко Поповић“, која се додељује од 2011. године.

Награду је установио некадашњи Фонд „Први српски устанак“, који је престао да постоји, односно припојен је Народном музеју, па се сада та културна установа појављује и као наследник поменутог конкурса. Намера је тада била, а и данас је, поспешивање развоја српске прозе, посебно оне која негује слободољубиву књижевну традицију.

Награда се додељује за најбољи роман или књигу приповедака домаћих аутора на српском језику – прво издање објављено у протеклој календарској години.

На конкурсу могу учествовати издавачи, културне институције, удружења, организације и појединци, који би требало да по пет примерака предложеног дела доставе на адресу: Народни музеј Аранђеловац, Мишарска 19, 34300 Аранђеловац, са назнаком „За књижевну награду Данко Поповић“.

Конкурс траје до 29. маја, а жири ће своју одлуку саопштити до 31. јула.

Награда се састоји од повеље и новчаног износа и она ће бити свечано уручена добитнику у оквиру манифестације Разговори под липом Данка Поповића, која ће бити одржана између 25. и 30. августа ове године.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности