уторак, 03 октобар 2023

Слике Лидије Узелац у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци

Слике Лидије Узелац у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци

Текст: Д. Јанојлић
Фото: Милован Мићо Петровић

У Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци  17. јула отворена је изложба слика Лидије Узелац из Ниша. Поставка је насловљена „Време нових  снова“, а љубитељи ликовне уметности могу да је разгледају до 8. августа. Иначе, ово је прва изложба у управо реновираној Галерији која је у минулим годинама угостила многе уметнике из земље и света.

Лидија Узелац успешно истражује могућности сликарских и несликарских материјала и то  једним посве особеним приступом, дефинисаним снажном потребом за експериментисањем да би се  на крају  дошло до апстрактне форме сведеног и снажног монументалног карактера.

-Лидија Узелац у својим сликарским остварењима вешто комбинује поступак вишеслојног лепљења различитих материјала и врста папира са  сликаним интервенцијама – запажа историчар уметности Милица Тодоровић.- На тај начин она ствара различите форме којима индиректно говори о енигматичној, пре свега, емотивној унутрашњости и различитим аспектима постојања и осећања.

Њен најновији циклус ослања се на претходни. Реч је о колажима, сликама и радовима штампаним на платну. Милица Тодоровић примећује како ова уметница смисленом игром духа, не одричући се снажног осећаја за експеримент и импровизацију, ствара дела сугестивног израза из чијих пора теку сокови живота.

-Почаствована сам што ми се пружила прилика да прва излажем своје радове у овој реновираној галерији коју води екипа младих – рекла је Лидија Узелац и позвала публику да погледа њена уметничка остварења.

Она је рођена 1961. године у Травнику. Дипломирала је на Академији лепих уметности у Фиренци. Специјализацију је завршила у класи професора Николе Салвија, а магистрирала на Факултету уметности у Бањалуци. Ради на Факултету уметности у Нишу где предаје вечерњи акт и акт. Ускоро из штампе излази њен практикум „Колажне трансформације“.

Овоме треба додати да је ово друга изложба  Лидије Узелац у Смедеревској Паланци.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности