субота, 02 март 2024

“Сусретања“ у „Недељи музеја“ у Аранђеловцу

“Сусретања“ у „Недељи музеја“ у Аранђеловцу

Љ. Стојановић

Народни музеј у Аранђеловцу већ неколико година уназад покушава да формира ликовну збирку, било поклонима уметника, откупом средствима Министарства културе, било са Ликовне колоније у Орашцу, која је у националној „Недељи музеја“ овог маја - „Музеји за 10“ - била главна тема изложбене поставке, ауторке Тање Вићентић, историчарке уметности у аранђеловачком музеју. Приказани су радови са три колоније, за које је уметнике бирала селекторка Бојана Бурић. Она се опредељивала за ауторе различитих генерација особених поетика и ствараоце који се баве новим технологијама. Основни критеријум, међутим, био је њихов досадашњи успешан и плодоносан рад. Изабрала је посебан концепт, којим се већ неколико година успешно служи и селекторка Ликовне колоније у Липовцу Жељка Момиров, али, наравно, на нешто другачији начин. Овде су уметници имали задату тему, коју су после могли сасвим слободно да рефлектују на својим радовима, али у оквиру овог културно-историјског простора, о чему је на отварању изложбе говорила Бојана Бурић, подсећајући на досадашње теме: „Устанак као промена“,  „Уметник као археолог“ и  „Повратак природи“. Ти називи су помогли да се створи креативна атмосфера међу самим уметницима и да се прикупи грађа на терену, која им је касније послужила као инспирација и рефлексија за уметничко дело, вођено асоцијацијом на ово поднебље.

Тако ће посетиоци у наредних месец дана имати леп повод да посете аранђеловачки музеј и упознају се са делима аутора који су радили на споменуте теме. Реч је о 27 слика, рељефа и видео-инсталација која се сада налазе у фундусу Народног музеја у Аранђеловцу, а ту част добили су: Марија Шевић, Весна Кнежевић, Игор Степанчић, Љиљана Шуњеварић, Вера Стевановић, Никола Вукосављевић, Маја Гајић, Татјана Милутиновић Вондрачек, Владимир Милановић, Анђелина Туцаковић, Милан Антић, Мариела Цветић, Радомир Кнежевић, Перица Донков, Анђелка Бојовић, Коста Богдановић и Марија Драгојловић.

Под називом „Сусретања“ ова изложба „има значај да се у исто време и на истом месту окупе најразличитије личности и да дају уметничке одговоре који ће ликовну збирку Народног музеја обогатити не само низом конфекцијских пејзажа, како је то случај у бројним уметничким колонијама у нашој земљи, већ градити респектабилну колекцију која је достојна музеја“, речи су селекторке Бојане Бурић.

Изложбена поставка привукла пажњу аранђеловачке публике (фото: С. Марковић)

Током националне „Недеље музеја“ организују се и едукативни програми за предшколски и школски узраст као и отворен програм за одрасле, који ће моћи да, уз стручну помоћ музејских радника, сазнају више о темама које их интересују.


МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.