субота, 02 март 2024

У ВОДИЦАМА УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА ФЕЉТОН „ПЕРА ТОДОРОВИЋ“

У ВОДИЦАМА УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА ФЕЉТОН „ПЕРА ТОДОРОВИЋ“

У Спомен – кући „Пера Тодоровић“ у Водицама, крај Смедеревске Паланке, Удружење новинара Србије и Завичајно – туристичко удружење „Видовача“ и Књижевни клуб , „Пера Тодоровић“, уприличили су свечаност на којој је уручена Награда за фељтон, која носи име оца модерног српског новинарства, романсијера, политичара, писца полемичких текстова и хроничара дневних догађаја, рођеном у овом шумадијском селу 2. маја 1852. године. Лауреат је Јованка Симић, новинар и шеф дописништва  „Вечерњих новости“ за Војводину у Новом Саду.  Она је други добитник ове награде, која се додељује и предаје у Кући  оца модерног српског новинарства, а први је  2017. године  био Милорад Ђоковић, новинарски посленик из Лазаревца, а  заслужио   ју је фељтоном  о Петру Кочићу, објављеном у „Политици“.


Одлуку да Награда за фељтон припадне Јованки Симић, донео је жири Удружења новинара Србије у Београду 7. маја, који је радио у саставу: Драгољуб Јанојлић, Драгослав Симић, Душица Милановић, Вишња Аранђеловић (председница) и Милорад Ђоковић. Њој су ово признање донели фељтони  „Војводина од Мајске скупштине до присаједињења“ и „Војводина – чедо умних и упорних предака“, које су објавиле „Вечерње новости.“


Одлуку жирија, у присуству активиста ЗТУ „Видовача“, међу којима је био и праунук знаменитог Водичанина Слободан Тодоровић – Токи, новинар и књижевник из Смедеревске Паланке, саопштио је члан оцењивачке комисије Драгољуб Јанојлић, новинар у пензији, књижевник и члан Управе Удружења новинара Србије.


Жири је оценио да се, иако је био мали број предлога за награду, фељтони новинарке Јованке Симић истичу изузетним новинарским напором. Они су исцрпно сведочанство о важним датумима из историје северне српске покрајине, као што је 25. новембар 1918. дан када је проглашено њено присаједињење матици или још 70 година раније  када су на Мајској скупштини постављени темељи за тај догађај.


Награђена ауторка, истиче се у оцени жирија, вешто успева да читаоца повеже са важним дешавањима из наше прошлости користећи се обимном историјском грађом, али и до сада необјављиваним подацима и фотографијама појединих личности где до пуног изражаја долази њен истраживачки рад. Ништа мање није важан ни стил којим се користи новинарка Јованка Симић – живописан и довољно моћан да читаоца врати 170 година уназад.


О фељтонима Јованке Симић, који су јој донели Новинарску награду „Пера Тодоровић“, у наставку свечаности говорио је  члан жирија и сам писац тог журналистичког израза, Драгољуб Јанојлић. Истакао је да је Јованка Симић, као писац фељтона, исказала  задивљујућу посвећеност теми и невиђену упорност да до детаља истражи историјски догађај о коме се деценијама није говорило. С тога њен фељтон у великој мери попуњава ту празнину у нашој историографији, а појавио се у време  кад је то заиста било потребно и у актуелном тренутку.


-Иза овога што је желела ( и успела ) да понуди читаоцима свог листа, стоји велики рад, али и изузетно познавање историјског догађаја – додао је Јанојлић.- Њој је то добро послужило, јер је и кад је користила доступну литературу, знала шта тражи и где шта може да нађе. Зато је ово што је изнела у награђеном  фељтону пуно историјске јапије са чврстом   повесном утемељеношћу.


У њеном раду се, додао је Јанојлић, налази галерија истакнутих личности, од првог Србина доктора правних наука Саве Текелије, до првог поборника реалистичког правца у српској књижевности Светозара Марковића.
-Говорим, наравно, о два њена фељтона, чији ни обим није за занемаривање – подвукао је Јанојлић.-Оно што треба посебно подвући свакако је труд Јованке Симић да обезбеди и одговарајући илустративни материјал, што њеним фељтонима даје посебну стваралачку димензију.


Славодобитница Јованка Симић је рекла да је јако узбуђена због ове, како се изразила, дивне награде. Обелоданила је и да је први пут у лепом селу у коме је рођен Петроније Пера Тодоровић и изразила уверење да ово неће бити  и последњи пут.


-Ја сам захвална члановима жирија, који су за мене гласали,   Удружењу новинара Србије и мојим „Вечерњим новостима“ што  негују жанр који се зове фељтон. Надам се да ће он  преживети и да ће ова спомен-кућа бити готова у замишљеном року. Лично ћу се постарати да у Војводини анимирам донаторе…


Ни ова свечаност у Водицама, која је медијски била добро „покривена“, није могла протећи без помена имена и дела Пере Тодоровића. О њему је, као и увек у сличним приликама, на самом почетку говорио Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије. Казао је да је Пера Тодоровић јединствена појава у журнализму Србије и скренуо пажњу на то да је живот пролазан, али су новине вечне. И оно што је радио Пера Тодоровић је вечно. Подсетио је да је он издавао најтиражнији таблоид тог доба и истакао да је новинарство тешка професија, а да би неко заиста био њен заточник,  мора да има страст. Наравно, дотакао се и Спомен – куће „Пера Тодоровић“ у изградњи, која би требало да буде завршена до 2022. када се навршава и 170 година од рођења оца модерног српског новинарства.

Д. Ј.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.