четвртак, 05 октобар 2023

Редакција

Микиша М. Михаиловић

Микиша М. Михаиловић

Рођен 1953. у Аранђеловцу. Завршио занат у аранђеловачком „Шамоту“, Машинску техничку у Младеновцу и Високу машинску у Сарајеву и Кајзерслаутерну – Немачка, као и Новинарску школу на Југословенском институту за новинарство 1976. године.


Новинарством почео да се бави 1973, када је као војник ЈНА, Гардијски пук у Ваљеву, објавио први чланак у часопису НИН. Наставља сарадњу у „Фронту“, „Војнику“ и „Народној армији“.


По одслужењу војног рока сарађује са фабричким листовима „Шамот“, где је био и један од уредника, „Венчац“ и „Буковичка бања“. Неколико година био стални дописник „Светлости“ у Крагујевцу. Извесно време, деведесетих година, није се активније бавио новинарством. Учествује у покретању листа „Пресс“. Био стални сарадник новина „Газета“, „Наше новине“, „Курир“, „Сутра“, „Правда“ и „Стварност“. Објављивао у дневним новинама и недељницима „Политика“, „Борба“, „Новости“, „Блиц“, „Личке новине“, „Таковске новине“, „Илустрована политика“ и „Омладина“.


Покретач организације „Опомена Чернобиљ“ и на његов позив у Аранђеловцу су боравиле многе значајне личности међу којима амбасадори Белорусије, Украјине, Финске, Израела, Палестине, Македоније, Венецуеле, Кубе, Алжира и Ватикана.


Монографију „40 година са вама“, посвећену четири деценије бављења новинарством, објавио 2013, а пре две године књигу „Трајање Венчаца“ и издање на енглеском језику „Тхе Перманенце оф Венчац“.


Добитник је Повеље Културно-просветне заједнице Србије (1979), Плакете Удружења инжењера и техничара Југославије (1986) и највишег признања општине Аранђеловац „26. јул“ (2014).


Тренутно је новинар Интернет портала „Е СТВАРНОСТ“ и дописник листова „Данас“ и „Информер“.


Укупан рад у новинарству: 46 година.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности