четвртак, 28 март 2024

ПРИЛОГ ЗА МОНОГРАФИЈУ ПАЛАНАЧКОГ ФУДБАЛА

Фудбал је одувек био у жижи најшире јавности. Тако и у Смедеревској Паланци где се традиција тог спорта мери деценијама. Из тог разлога треба поздравити напор дипл. инж. Миодрага Моде Лазића да сачини књигу о Фудбалском клубу „Младост Гоша“. Он је заправо овом књигом дао прилог за историју тог спортског колектива.


Тема је прилично захтевна и у будућности изискује нова прегнућа да се још детаљније истражи  историјат фудбала  у средини која је давала асове у многим спортовима, па и у овом о коме Лазић жели да остави  виднији траг. И сам актер, са позиција једног од више председника ФК „Младост Гоша“, добро је што је свима, од функционера до ватрених навијача, пружио прилику да сами опишу своје учешће у развоју фудбалске игре. Уз краће и пригодне биографије фудбалера, употпунио је мозаик ФК „Младост Гоша“, који ће у будућности, кад се појаве нови хроничари, добити још коју коцкицу своје историје.
Добро је што ова књига скреће пажњу читаоцима на оне личности без чије подршке и разумевања не би било ни фудбала. Подужи је списак оних који су своју приврженост ФК „Младост Гоша“ потврђивали и делом, међу којима посебно зрачи далековидост дипл. инж. Тихослава Тошића, некадашњег председника  Колегијално – пословодног органа Индустрије опреме и возила „Гоша“. Фудбал је уопште највеће пријатеље имао у највећем радном колективу Смедеревске Паланке какви су, уз поменутог Тошића,  били дипл. инж. Бранислав Милановић Раф,  пуковник ЈНА у пензији и председник Савета Месне заједнице „Стара чаршија“ Милорад Лукић, затим дипломирани економисти Селимир Глишић и Миодраг Радисављевић, дипл. инж. Томислав Крстић, ВКВ металостругар, вишеструки иноватор и први руководилац Заштитне радионице Миодраг Ћирковић… У фудбалске посленике с пијететом се наводи и име Николе Владисављевића, вредног и по броју објављених књига, још непревазиђеног  хроничара Доње Јасенице.
Аутор ове публикације од срца поручује будућим хроничарима паланачког фудбала: „Где ја стадох, ти продужи.“

Драгољуб Јанојлић

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.