уторак, 03 октобар 2023

„Ђурђевски уранак“ 1933. код Буковичке цркве

Фотографија из личне архиве недавно преминулог Аранђеловчанина Милана Стефановића, сина Александра Аце Стефановића

МЖ

Почивши Милан Стефановић, познатији Аранђеловчанима као Мика Ацин, поклонио је „Стварности“ доста фотографија из породичног албума. Фотографија, коју сад објављујемо, снимљена је поводом Ђурђевданског уранка.

На јасно отиснутом тексту на лицу фотографије написано је: Ђурђевски уранак код Буковичке цркве у Аранђеловцу 1933. год. Фото: Маринковић.

У бројним, срдачним и пријатељским разговорима са Миком Стефановићем забележио сам и имена скоро свих људи са ове фотографије.

С лева, први ред: Миле Драгачевац (старији син Наталије и Војимира), Божана Ћировић, Роксанда Роса Стефановић Ћировић (супруга Александра Аце Стефановића), испред Роксанде седи Драган Драгачевац (млађи син Наталије и Војимира) и непозната жена са дететом.

С лева, други ред: Јосип Грушовник, Наталија Наца Драгачевац, Александар Аца Стефановић, Бисенија Биса Грушовник и Војимир Драгачевац.

Снимак три угледне аранђеловачке породице: Грушовник, Стефановић и Драгачевац, на јединственом снимку фотографске радње Маринковић, поводом традиционалног „Ђурђевског“ уранка 1933. године – повод су не само за сећање на време од пре скоро девет деценија, већ и за анализу културолошких и етнолошких прилика, моде и стила одевања.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности