субота, 24 фебруар 2024

Аранђеловчанин Коста Милетић први командант ваздухопловства Краљевине Србије од 1912. године

Насловна страна књиге «Српски аеронаут пуковник Коста Милетић»

М. Живановић

Истраживачки и издавачки подухват Златомира Грујића, пензионисаног пуковника, монографија Српски аеронаут пуковник Коста Милетић,  недавно је представљена у библиотеци „Свети Сава“ у Аранђеловцу.

Овим капиталним делом је обележено 145 година од рођења Косте Милетића, првог српског пилота балона, аеронаута и врхунског стручњака ваздухопловства.

У изјави за портал "еСтварност" аутор монографије Златомир Грујић каже да је од 1992. почео да истражује живот и дело Косте Милетића, рођеног у Аранђеловцу 22.септембра 1874. године.

Златомир Грујић

 

-За протеклих 27 година пошло ми је за руком да реконструишем и, на моју велику радост, ове године затворим причу о Константину Кости Милетићу, првом команданту ваздухопловства Краљевине Србије од 1912, који је као најуспешнији државни питомац упућен на школовање за пилота у Русију. У руским архивама сам дошао до података да је Милетић уз пилотска стицао и друга знања од најпознатијих руских научника разних области. Милетић је упознао у Русији и своју супругу Катарину са којом се венчао 1903. године - каже Грујић.

Аутор је маниром искусног истраживача, успео да пронађе и по први пут објави многе до сада непознате документе страних и српских архива. Непуне три деценије стрпљиво и упорно је склапао мозаик о кретању и животу породице Милетић по Србији, њиховом преласку у Београд (због Костиног школовања за пилота) до академског стицања знања у иностранству и пензионисања једног од оснивача удружења ратних авијатичара. -Причу затварам на новом гробљу у Београду, где је сахрањен Коста Милетић 1953. године. Знајући шта је овај српски великан значио не само за српску авијацију и организацију ваздухопловства, несхватљиво ми је да не постоји неко адекватно спомен обележје посвећено њему у Аранђеловцу и Србији - рекао нам је Грујић.

Када се има у виду избор тема, методолошки прилаз и колико је времена уложено у израду, коришћење архивске грађе, проналажење и селекцију мноштва фотографија и докумената од којих је највећи број по први пут штампан, ова мнонографија може се сматрати једним од највећих овогодишњих издавачких подухвата у тој области.

Златoмир Грујић је рођен 1948. године. Завршио је ваздухопловну гимназију у Мостару у IV класи и Ваздушну војну академију, оспособивши се за пилота такозваних двозвучних млазних авиона. Дипломе највиших војних школа крунисао је магистратуром 1986. Његове књиге Авијација Србије и Југославије 1901-1994, 1977. година, Век српске авијације и Српско ваздухопловство у Балканским ратовима 1912-1913. имале су позитиван одјек у стручним круговима и међу читаоцима.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.