уторак, 03 октобар 2023

Изложба слика Бранкице Џигеровић

Изложба слика Бранкице Џигеровић

Текст и фото: Д. Јанојлић

У новоотвореним просторијама Друштва ликовних стваралаца „Вуксан“ у Смедеревској Паланци приређена је изложба слика Бранкице Џигеровић. То је њена прва самостална изложба на којој је показала део својих сликарских умећа.

У поставци,  насловљеној „За њу“, налазе се пејсажи и мртве природе, у техници уља.

Бранкицу је ликовној публици представио председник Друштва ликовних стваралаца „Вуксан“ Бранислав Радовановић – Раф. Изнео је да је она члан ове сликарске дружине од 2005. године и подсетио да поменуто Друштво негује успомену на ликовног педагога и сликара Драгољуба Вуксановића, Ужичинана и вишегодишњег поштованог  грађанина Смедеревске Паланке.

О сликарству Бранкице Џигеровић говорио је Радиша Маринковић, историчар и ликовни критичар из Младеновца. Он је нагласио да је ова уметница велики посвећеник сликарства и да  већ 25 година негује сопствени ликовни израз.

Ове године придружила се члановима Удружења ликовних уметника у Младеновцу. Похађала је Школу за ликовне таленте у Шуматовачкој, тако да се за њу не може рећи да је искључиво самоуки сликар.

-Она је одличан цртач,  сигурно влада композицијом , организујући пејсажну слику вешто и сигурно – казао је Радиша Маринковић. -Уз то је и одличан колориста, умешно и са мером распоређује колорне планове, што њеним  сликама даје посебну драж. Обдарена је сликарским умећем којим ће се тек исказивати на ликовној сцени.

Објашњавајући концепт ове изложбе,  Бранкица Џигеровић наводи да је љубитељима ликовне уметности  Смедеревске Паланке на увид ставила  углавном пејсаже и мртве природе. На пејсажима су мотиви Смедеревске Паланке, Београда и других места.

-На мојим сликама доминира мртва природа као извор и утока нашег постојања – предочава Бранкица. -Увршћене у ову поставку, оне показују да је људско постојање, иако различито у односу на природне токове, немогуће разумети изван  овог независног тока ствари, односно да је људско постојање увек посредовано односом са природом.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности