уторак, 03 октобар 2023

Песници „Под орахом“

Песници „Под орахом“

Текст: Д. Јанојлић

На Преображење је у  Вучићу, селу крај Раче Крагујевачке, одржана традиционална манифестација „Под орахом“. Том догађају присуствовала је и трочлана делегација братске општине Зрече из Словеније, коју је предводио заменик председника Драго Шешерко.

У програму насловљеном  Читање поезије „Под орахом“ учествовали су  Будимир Стефановић, члан Удружења књижевника Србије, Сузана Стојићевић, извођач народних песама и др Малиша Станојевић, песник и књижевни историчар, члан Удружења књижевника Србије.

Њима су се као гости придружили Драгољуб Јанојлић, публициста и књижевник, члан Управе Удружења новинара Србије и председник Огранка СКОР-а Смедеревска Паланка,  Милован Мићо Петровић, песник и Слободан Тодоровић, књижевник и председник Књижевног клуба „Пера Тодоровић“ у селу Водице, иначе сва тројица чланови Савеза књижевника у отаџбини и расејању.   

Владимир Мирковић, професор у пензији, и овог пута је изложио иконе у дуборезу и рам огледала, а публици под разгранатом крошњом вучићанског ораха обратио се и здравичар  Љуба Огњеновић. Музичар, фрулаш и саксофониста Верољуб Којадиновић извео је на фрули музичку илустрацију песме др Малише Станојевића. Његове стихове читала је глумица рачанског позоришта Сања Вељковић.

Чланови фолклорног ансамбла  Културног центра „Радоје Домановић“ извели су сплет народних игара, а наступила је и Певачка група „Филип Вишњић“

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности