четвртак, 28 март 2024

Нови изглед хола аранђеловачке дворане «Парк»

Нови, лепши, изглед улаза у популарни аранђеловачки биоскоп

Текст и фото: Љ. Стојановић

Највећа промена, осим сређивања сале и замене кровне конструкције, је враћање хола биоскопске зграде у, условно речено, првобитан изглед. Министар за културу и информисање Владан Вукосављевић данас је посетио Центар за културу у Аранђеловцу, који је, након друге фазе реконструкције, добио нов изглед и садржај.

Када је зграда биоскопа зидана 1959. године пројектант је био врло галантан у смислу пространости антреа и саме дворане „Парк“, која се и тада сматрала за једну од најкомотнијих и најбољих сала тог типа у Србији.Током деведесетих година прошлог века хол биоскопа је испреграђиван како би се у време оскудице зарадио који динар од изнајмљивања разних локала, али се нико није овајдио од тих пара.

После 61 годину, захваљујући средствима ресорног министарства од 7,5 и 3,5 милиона динара из општинског буџета, Аранђеловчани су добили врло пристојан, вишенаменски простор вредан пажње. Осим филмских пројекција, биће, као и до сада, организоване позоришне представе и фестивали, а новина је што је хол добио и изложбену намену, тако да су већ данас беле зидове нове, како су је организатори назвали „савремене градске галерије“, прекриле слике уметника са прошлогодишње сликарске колоније у Липовцу крај Тополе.

После Мале галерије леп излагачки простор Аранђеловац добио у реконструисаном холу дворане «Парк»

 

Уз то, архитектонски су дефинисана и два мања простора за скулптуре, које ће се, као и изложбе слика, мењати новим садржајима. За ову прилику постављене су скулптуре Милијане Лазовић и Николе Коке Јанковића са ранијих симпозијума скулптуре „Бели Венчац“. Галерија ће, како нам је директор Центра за културу Саша Симоновић рекао, бити отворена од 8 до 20 часова и сваког месеца ће се смењивати изложбе разних аутора.

Председник општине Бојан Радовић је подсетио да годишње кроз дворану „Парк“ прође 30 хиљада што посетилаца и да је за досадашњу реконструкцију дворане „Парк“ уложено 20 милиона динара, заједно са републичким средствима. Преостаје, рекао је он, замена столарије, изолација спољашње фасаде, побољшање расвете, што ће у наредним годинама допринети да тај објекат одговори културним потребама Аранђеловчана.

Цео овај посао је резултат реализације пројекта „Градови у фокусу“ у оквиру кога је Министарство културе са локалним самоуправама у Србији почело да обнавља разне културне објекте, манифестације и друге културне садржаје, истакао је министар Вукосављевић у краћем разговору с новинарима. Он је рекао да његово министарство има разлога да буде задовољно оним што се дешава у Аранђеловцу у области културе.

-У Аранђеловац би још много требало да се улаже, али велико је задовољство Министарства културе и информисања када има с ким да сарађује и када види да су средства која нису углавном велика бивају искоришћена на најоптималнији начин... За три и по године, од 2016, Аранђеловцу смо помогли са близу 30 милиона динара - истакао је министар.

Министар културе Владан Вукосављевић у разговору са представницима општине Аранђеловац

 

На наша питања о улагањима за наставак археолошких и конзерваторских радова на цркви на „Дворинама“ и објекту који је био двор Павла Бакића, последњег српског деспота, као и о предлогу Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу да се тврђава-насеобина на „Малом Венчацу“, крај кога је већи број римских некропола уништен, прогласи за споменик културе, Вукосављевић је прокоментарисао да ће његов одговор бити краћи од питања. Није, наравно, био краћи, али ни прецизнији, већ је уопштено говорио о томе како се велика средства улажу у археолошка истраживања и заштиту културног наслеђа, као и да је, после његове посете „Дворинама“ прошле године, уследила финансијска помоћ археолошким истраживањима, што смо и онда знали.

-У читавом овом подручју има велики број археолошких налазишта која нису довољно истражена и чека нас велики посао. Наше трајно опредљење је да се у српску археологију и заштитарство улаже више него до сада. Из године у годину повећавамо средства када су републички пројекти у питању и онда, везано за читаво ово подручје, и Букуље и Венчаца, мислимо да ће наредних година бити та издвајања непрестано увећавана, јер је српска археологија била деценијама, нећу да кажем у другом плану, али није јој даван довољан подстицај и сматрамо да та, једна врста историјске мале неправде, мора бити исправљена- рекао је министар.

Како је након сусрета са новинарима потписник ових редова за Интернет портал «еСтварност» инсистирао на одговору у вези проглашења „Малог Венчаца“ за споменик културе - за десетак минута смо добили одговор да такав предлог или захтев крагујевачког завода, који иде преко Републичког завода за заштиту споменика културе, није стигао у министарство културе.

На крају свечаности, уприличене због доласка министра културе и информисања, директорка Смотре „Мермер и звуци“ Катарина Перовић је Вукосављевићу поклонила керамику са међународног симпозијума „Свет керамике“ - „Балерину“ аутора Катарине Павловић.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.