субота, 24 фебруар 2024

Представљен роман Драгане Прице

Представљен роман Драгане Прице

Са промоције романа Драгане Прица "Силазак у непознато"

Текст: Д. Јанојлић
Фото: Предраг Прица

У Народном музеју у Смедеревској Паланци представљен је роман „Силазак у непознато“ Драгане Прице. О њеном списатељском првенцу говорили су чланови Савеза књижевника у отаџбини и расејању  Слободан Тодоровић Токи и Драгољуб Јанојлић, док је одломке из ове књиге говорила новинар Биљана Поповић.

-Сан и машта  налазе се на почетку свега што је створено – рекла је започињући лепо књижевно вече ауторка поменутог романа Драгана Прица. -Читање и писање су две ствари које су ми одувек причињавале  највише задовољства и  уживања, а ја писање доживљавам као пут ка  једној врсти посвећења, јер оно од ствараоца захтева све што има: потпуно посвећење и преданост. Овај мој роман-првенац у потпуности је преокренуо мој живот и оно што ја од себе очекујем јесте да напишем и објавим много, много романа. Овом приликом желим  да се захвалим  својој породици, која је трпела, подносила и издржала све моје недоумице и недостатке који су пратили писање и објављивање овог мог романа. Желим посебно да поздравим своје драге госте: Слободана Тодоровића Токија, Драгољуба Јанојлића и Биљану Поповић. Захваљујем што су пристали да учествују у програму ове књижевне вечери.

Тодоровић је казао да је књижевна географија Доње Јасенице  добила још једног аутора, дакле Драгану Прицу, рођену Паланчанку, бившу ученицу Паланачке гимназије и касније дипломца Филолошког факултета у Београду. Њен роман  „Силазак у непознато“, по Тодоровићевој оцени, представља аутентичан приступ сазревању младалачке лакомислености, која приказује моћ љубави, с почетка сладуњаво, после, навлачећи плашт разочарања, побуњену женственост усмерену ка путељку трагедије.

Рекавши да је живот налик позоришној представи састављеној од различитих емотивних сцена  у којима односи главних ликова  попримају невероватне обрте, Тодоровић је подвукао: -Ауторка се као посматрач целине нашла пред дилемом:  или ће стрпљиво опипавати тему, или ће бурлескну разноврсност и динамику феномена телесне љубави изручити у потпуности на видело. Очигледно је да се определила за другу варијанту, еманциповану побуну изигране жене. Тематика је изоштрена противречност за свет и друштво у којем данас живимо. Протагонисткиња покушава да се отргне из мреже патријархално  културолошких везива. Упушта се у сласну недозвољеност да би посттраумно дочекала животну жељу.

С лева: Слободан Тодоровић Токи, Драгана Прица, Драгољуб Јанојлић и Биљана Поповић

У наставку је казао и ово: -Узбудљива испричаност о студенткињи Александри, робињи залуделог шарма, о њеном отпору, издржљивости, обрачуну са самом собом због изгубљене илузије и неразумевању истине, чита се у даху. Тако је, изгледа ми, и написано, мада се закорачју  збори о друкчијој снази. Данас, или сутра,  свако може да доживи преплете који су из широких  загледа описани у роману-првенцу Драгане Прице. Идеал младости је вазда био  идолопоклонство љубави. Тако ће и опстајати, као путоказ снаге тела,  да се у слалому кроз живот и олујно намргођена небеса могу обрушити на нас, а да после свега живот морате наставити. У познатој непознаности разореног идеала  веровања. Са непромишљеним  ожиљком раног јада.

Драгољуб Јанојлић је оценио да роман Драгане Прице представља право освежење у издавачкој продукцији Смедеревске Паланке. Њиме је ова списатељица ушла у књижевни свет родног града и Србије.

Драгана Прица и Драгољуб Јанојлић

-Прво представљање ове књиге било је у Београду – подсетио је Јанојлић. -Ако јој је библиотека „Петар Кочић“ отворила врата, то би требало да значи да њен роман има књижевну и уметничку вредност. То је књига о страсти, али и о младој генерацији, пре свега о студентима књижевности, то је – како се чуло на представљању у Београду – роман о роману, писан искрено и једноставно. Чак и кад ауторка говори о неким младалачким авантурама, нађена је мера да се то изрази кроз једну непосредну и питку причу.

Драгана Прица чврсто корача стазом књижевног стварања. У току је настајање њеног новог романа. Одлучна је да јој писање буде целоживотни посао.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.