петак, 29 март 2024

Промоција зборника „Сазвежђа 19“ у Културном центру Новог Сада

Промоција зборника „Сазвежђа 19“ у Културном центру Новог Сада

Текст: Слободан Тодоровић Токи
Фото: Милован Мићо Петровић

Савез књижевника у отаџбини и расејању уприличио је у Културном центру Новог Сада промоцију зборника поезије и прозе свог чланства. То је други зборник који се појавио у овој години. Први је, да подсетимо, објављен у мају, а сабрао је радове 13. уметничке колоније „Панонски бисери“. И један и други представљају  књижевни учинак чланства овог Савеза.

Учеснике ове промоције најпре је поздравио председник Милош Иветић. Потом је прочитан уводни текст главног и одговорног уредника  зборника Дијане Влаинић.

-Пред нама је још једно сазвежђе поезије – написала је Дијана Влаинић. -Стихови као да плешу мистични плес пред нашим очима. Речи нас носе кроз бескрај васионе. Мисли песника лутају и траже свој идентитет. Песници су отворили душу још једном по ко зна који пут у потрази за смислом живота… Водитељ ове промоције, секретар Савеза Дана Радуловић, потом је дала реч члану Управног одбора и председнику Огранка СКОР-а у Смедеревској Паланци, Драгољубу Јанојлићу који је нагласио: -Кад у једној години буду објављена два зборника поезије и прозе,  то је резултат вредан пажње. Књижевна организација којој припадамо и на тај начин показује колико поштује своје чланство и колико се труди да оно што ми пишемо стави на увид читалачкој публици.

Јанојлић је потом навео да су у „Сазвежђима 19“ заступљени радови аутора из земље и дијаспоре. Они су похрањени у хербарију лепих речи, дакле у  књизи за сва времена. А то што су написали чланови СКОР-а надживеће и ауторе и време кад се књига, пред налетом интернета и других новотарија новог доба, бори за опстанак. -Припадам они књижевним ствараоцима, који подржавају свакога ко пише - додао је Јанојлић. -Зато не разумем оне, који уместо да подстичу, омаловажавају труд појединаца. У овом зборнику објављени су радови различитих уметничких домета, што је некако и нормално за оволики број аутора. Али, не смемо сметнути с ума да је у свему највредније што су баш ти аутори у себи открили песника или писца прозе. Јанојлић је закључио: -Пишите људи! За то није потребна ничија дозвола, довољни су свеска и оловка и, наравно глава, која ће вредно и сваког дана засејавати нашу књижевну њиву. А наша списатељска реч траје дуже од људског живота. Зато негујмо властити израз, снажимо мисаону густину жанра у коме се исказујемо и доказујемо и не заборавимо да је све то што смо написали тиха благовест с неба.

Затим се прешло на читање прозе и поезије из зборника „Сазвежђа 19“. Тај део промоције започели су чланови Огранка СКОР-а у Смедеревској Паланци: Драгољуб Јанојлић, Слободан Тодоровић и Милован Мићо Петровић. Био је ово уистину културни догађај. Музичким нумерама су га зачинили бас кларинетиста Филхармоније Српског народног позоришта Саша Миросављевић и гитариста Зоран Керкез.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.