уторак, 05 март 2024

Промовисана збирка песама Миодрага Милуновића

Промовисана збирка песама Миодрага Милуновића

Текст  и фото: Д. Јанојлић

Књижевни клуб „21“ приредио је 9. јула 2019. у Народном музеју у Смедеревској Паланци промоцију збирке песама Миодрага Милуновића „Праг куће ветрова“. Љубитеље поезије, у име организатора вечери, поздравила је председница Љиљана Милосављевић. О књизи су говорили песници Славиша Крстић и Данијела Глишић и аутор.

Крстић је на самом почетку изнео део рецензије, коју је о овој песничкој  књизи написао  Милијан Деспотовић. Он је, поред осталог, навео да песник Миодраг Милуновић чврсто стоји на прагу куће, која је стварна а недоступна, за коју каже да је то „Праг куће ветрова“, брани љубав и родословље, вредности на којима се од давнина темељи српска духовна поезија.

Нова збирка поезије, подсетио је Крстић, изашла је из штампе  једанаест година после објављивања књиге песама „Очи мога оца“. У једном приказу те збирке, постављено је питање: куда даље?  Стекао се утисак да је њен аутор натенане, после дуже паузе, закорачио у наставак сопствене поетике.

-Управо ту долази ово питање: куда? - наставио је Крстић. -У својој одисеји он се и даље отискује кроз ноћ, а ноћ је у његовим песмама и усред бела дана, ноћ коју доживљава као пусто острво опустело не телесима него душама, као да је његов глас у овој збирци која је вечерас пред нама, мало повишен у односу на претходну. Он није више толико резигниран као раније у „Очима мога оца“. Али та повишеност повезује се са тоновима који се очекују у оваквим песмама, а не са усхићењем због разрешења проблематике њихове теме. На против, ту је праг, ту је кућа, али без крова. Уместо њега витлају ветрови и не дају плаветнилу да се смири.

С лева: Љиљана Милосављевић, Данијела Глишић, Миодраг Милуновић и Славиша Крстић

Током вечери прочитано је више песама из Милуновиће збирке, међу којима су биле и оне које је посветио члановима своје породице, али и неким њему драгим људима. Од овог ствараоца, који је до 1999. године живео и стварао у Приштини, очекују се нове песничке књиге.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.