уторак, 03 октобар 2023

Вајари и керамичари почели да раде

Љ. Стојановић
Као и сваке године август је резервисан за уметнике који ће своје вајарске и керамичке замисли остварити на два симпозијума који се одржавају у оквиру Смотре уметности „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу.

Тако је селектор симпозијума скулптуре „Бели Венчац“ Ђорђе Чпајак одабрао два вајара који ће радити своје скулптуре у отвореном простору на ободу парка Буковичке бање. Реч је о Срђану Арсићу, сликару и вајару, који је својевремено учествовао и на приватном међународном симпозијуму скулптуре „Шумадија гранит“ у Аранђеловцу и младом и перспективном анђеловачком вајару Богдану Ђукановићу.

Селекторка симпозијума „Свет керамике“ Љубица Јоцић Кнежевић је, осим домаћих керамичарки Јоване Чаворовић, Тијане Јокић и Милице Савовић, позвала и уметницу из Грчке, Theodoru Tsirakoglou. Оне ће, као и вајари, радити до краја августа у керамичкој радионици, која се налази крај вајарског атељеа у парку Буковичке бање.

Музичко-сценски програм Смотре „Мермер и звуци“, који је стартовао почетком јула, биће настављен и током августа. У програму су концерти, књижевне вечери и позоришне представе. Аранђеловчане је већ одушевио наступ Рамба Амадеуса под називом „Вече гломазне поезије“, а следе концерти Александра Сердара, Е-плеја, Артан Лили и Наташе Тасић Кнежевић, која ће наступити у оквиру програма, посвећеног данима Живана Сарамандића. Тада ће бити отворена и изложба објеката, цртежа и скулптура «Од конструктивног ка конкретном у радовима Саше Пантића».

Књижевни програм ће такође бити занимљив, с обзиром на то да ће бити одржано књижевно вече Емира Кустурице поводо његовог романа „Видиш ли да не видим“ у тумачењу Петра Божовића, а биће представљена и књига „Небо тако дубоко“ Весне Капор, добитнице награде „Меша Селимовић“ за 2021. годину.
И најзад, пред крај месеца, поштоваоци театра имаће прилику да погледају позоришну представу „Ситнице које живот значе“ у режији Андреја Носова.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности