четвртак, 05 октобар 2023

Озваничено приступање Удружења „Павле Бакић“ Групацији „ЗА СПАС АР“

Факсимил одлуке о приступању Удружења „Павле Бакић“ Групацији „ЗА СПАС АР“

Текст и фото: ДТ

После ванредне седнице скупштине Удружења „Павле Бакић“ у Аранђеловцу, којом је и овог пута председавао Владета Коларевић, представницима Групације „ЗА СПАС АР“ уручене су одлуке о приступању Удружења Групацији и именовању Драгана Тодоровића као представника Удружења у тој Групацији.

Пре почетка ванредне седнице заједнички снимак чланова скупштине и најмлађих симпатизера Удружења „Павле Бакић“, с лева: Младен и Матеа Стевановић, рођена браћа из Брезовца – на Дворине дошли са дедом Гвозденом Стевановићем

Чланови скупштине Удружења „Павле Бакић“ су на ванредној седници скупштине, одржаној 12. октобра 2019. на Дворинама, најпре разматрали и усвојили извештај о раду од 12. јула до Миољдана ове године, са следећим закључцима: 1. Интензивирати све активности у циљу спречавања даљег девастирања Венчаца од стране власника каменолома и индустријских посторојења за прераду мермера, односно у стварању услова за развој туризма на Венчацу и изградњу средњовековног града Павла Бакића на Венчацу; 2. Задужују се Владета Коларевић, председник Скупштине и Драган Тодоровић, председник Управног одбора Удружења „Павле Бакић“ да упознају представније политичког и јавног живота, а посебно директоре Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу, Завода за заштиту природе у Београду, „Србијашума“ и других установа, са стањем угрожености животне средине на Венчацу и околини, са захтевима за њиховим хитним ангажовањем; 3. Ангажовати медије ради објављивања текстова о стању Венчаца и археолошких локалитета на Венчацу и околини и 4. Периодично извештавати чланове Удружења „Павле Бакић“ и јавност Аранђеловца и Србије о отваривању претходно наведених закључака.

Одлуке о приступању Удружења „Павле Бакић“ Групацији „ЗА СПАС АР“ (која је 12. јуна ове године почела прикупљање потписа за петицију „За спас Венчаца“, затим је петиција проширена и „За спас парка Буковичке бање“, па „За спас Аранђеловца“ – те отуд и назив Групације „ЗА СПАС АР“) уручене су 30. октобра ове године представницима чланицa Групације: Марини Благојевић и др Радосаву Швабићу („Прав(и) пут“), Ивану Ивановићу (СНП „Наши“) и Миодрагу Прековићу („Двери“).

Факсимил одлуке о именовању Драгана Тодоровића као представника Удружења у Групацији „ЗА СПАС АР“

Чланови скупштине су усвојили и одлуку о исплати новчаних награда, које су уручене поводом „Миољданских свечаности на Дворинама“ ученицима Основне школе „Милан Илић Чича“, и то за три прва места на Петом литерарном конкурсу „Павле Бакић 2019“.

Ради смањења трошкова одлучено је да досадашње извештавање преко сајта www.pavlebakic.org.rs буде реализовано на Интернет порталу „еСтварност“, где је отворена посебна поткатегорија с називом „Павле Бакић“.

Бранка Максимовић рецитовала "Последњу песму" на Дворинама, први пут за јавност

Песма Бранке Максимовић с називом „Последња песма“, коју је брезовачка песникиња изнедрила 15. септембра ове године у једном даху, погодила је све присутне. Ексклузивно за читаоце нашег портала објављујемо Бранкину песму исписану њеним препознатљивим, калиграфским рукописом:

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности