уторак, 03 октобар 2023

Ђурђиц – слава Удружења грађана „Прав(и) пут“

Гости и домаћини ломе славски колач у просторијама Удружења „Прав(и) пут“ у Аранђеловцу, слева: Тина, Стеван, Драган Живановић, председник општине Топола, Десимир Петровић, Танасије Манојловић, др Радосав Швабић и Марина Благојевић

Текст: ДТ, фото: Маријана Милановић

Удружење грађана „Прав(и) пут“ од 16. новембра 2017. године прославља Ђурђиц. Са гостима из Тополе и Аранђеловца данас обележили славу по трећи пут.

На литургијама у храмовима Српске православне цркве данас се помињу страдања Светог Ђорђа – Светог Георгија, који је 303. године погубљен, јер је, као Христов војник, одбио послушност римском цару Диоклецијану говорећи да се не плаши да умре за своју веру. Део моштију Светог Ђорђа налази се и у манастиру Враћевшница на Руднику. Српски народ данас обележава Ђурђиц као дан преноса моштију из Никомидије у Лиду Палестинску у храм Светог великомученика Георија, а 6. маја Ђурђевдан, као дан смрти Светог Ђорђа.

За славском трпезом – прилика за лепо дружење и људски разговор

 

Међу гостима били су и представници Групације „ЗА СПАС АР“ или Уједињене опозиције Аранђеловца (спречен да дође био је једино Иван Ивановић, председник СНП „Наши“): др Радосав Швабић и Марина Благојевић („Прав(и) пут“), Миодраг Прековић („Двери“) и Драган Тодоровић (Удружење „Павле Бакић“).

Препоручујемо Вашој пажњи прилог са данашње славе, који је објављен на РТВ „Сунце“, а који су припремили новинар Александра Бињевић и сниматељ Иван Живановић:

 

 

 (Извор: РТВ „Сунце“, You Tube, 16. новембар 2019. године)

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности