четвртак, 05 октобар 2023

Редакција

Драгољуб Јанојлић

Драгољуб Јанојлић

Драгољуб је рођен у Селевацу, 1951. године, новинар је у пензији. Последњих 15 година новинарског стажа провео је на раду у „Политици експрес”. Значајно новинарско искуство стицао је у „Нашој војсци” (Љубљана), РНО „Јасеница” и Центру за информације „Гоша” у Смедеревској Паланци. Био је дописник и сарадник Подгоричког „Дан-а”, Франкфуртских „Вести”, „Паланачких новина” а сарадник је  и „Стварности-и”


Члан је Удружења књижевника Србије, Савеза књижевника у отаџбини и расејању и Удружења новинара Србије. На Скупштини у Ивањици 2017. године изабран је за члана Управе УНС-а.


Објавио је књиге:


Сведоци из куће смрти (1977), Ожиљци из жице (2000), Заточеник официрске части и Тишина смрти (2001), Лошињска замка (2003), Плуг и престо (2004), Трагом снова и Јаук душе (2006), Милочер краљице Марије (2009), Завет Мирка шнајдера (2013), Кандила слободе (2014) и Сунце на мачу 2018.


Добитник је Почасне повеље Свесрпског савеза и Краљевског књижевног клуба „Карађорђевић”. Ово признање додељено му је на Конкурсу „Карађорђе и Карађорђевићи”, а за зборник песама „Плуг и престо” о краљу Петру Првом, краљу Александру Првом и краљу Петру Другом. Победник је конкурса за причу, расписаног 2016. поводом рођендана „Гласа осигураника”, а у склопу обележавања Године међугенерацијске сарадње и солидарности.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности